Info från avelssekreteraren

Barbro Åberg

Barbro Åberg
Säby Nyckelbacken 241
732 94 Arboga
070-66 41 144 (efter kl. 1900 vardagar eller på helgen)
barbro.aberg@nerk.se


Förtydligande angående mailade ansökningar om kullregistreringar:

📌 Underskriven kullregistrering, kvitto och nödvändiga intyg måste bifogas som separata filer i mailet (ej vara inklistrade i mailet). Alla filer bör skickas i ett och samma mail.

📌 Det ska vara en fil per intyg, en fil med ansökan om kullregistrering. Det räcker med ett exemplar av varje dokument.

📌 Alla underlag ska vara högupplösta och väl läsbara, oavsett om de sänds via vanlig post eller digitalt!


Här följer lite kort information till dig som ska registrera kattungar i Nerikes Kattklubb och därmed i SVERAK och FIFe.
En mer detaljerad information hittar du på SVERAK:s hemsida som handlar om uppfödning. Du kan även gå direkt till ”Registrera kattkull”, där hittar du även aktuella avgifter för kullregistrering.

Avel
Som huvud (eller familjemedlem till huvudmedlem) i en SVERAK-ansluten kattklubb får du registrera en (1) kull utan stamnamn, därefter ställs krav att du ansöker och registrerar ett stamnamn. Du får endast registrera kattungar efter en raskatt med stamtavla registrerad i SVERAK och du måste själv vara registrerad ägare till honkatten. Hela kullen måste alltid registreras samtidigt.

Katterna
Ska du använda din eller annan SVERAK-medlems hankatt i avel, måste även den vara stambokförd i SVERAK. Tänk på att det är ditt ansvar som honkattsägare, och därmed uppfödare, att kontrollera att hankatten du använder är registrerad och har alla de intyg som krävs för att få kattungarna registrerade.

Kontroll att en katt är registrerad kan du göra i SVERAK:s stambok FINDUS. Du kan även kontrollera vilka katter du själv står registrerad för, det gör du om du registrerar dig på mina katter hos SVERAK. Tänk på att vid ett delägarskap är det alltid huvudägaren som ska skriva under registreringsanmälan, både som hon och som hankattsägare.

Anmälan
Registreringsanmälan kattkull (blankett 1001) postas till mig på adressen ovan (från och med maj kan 2020 kan du maila, läs högst upp anvisningar). Det ska vara två underskrivna originalblanketter. Övriga intyg och kvitto behöver inte vara original och räcker med ett exemplar. Glöm inte spara egna kopior om originalen skulle försvinna på posten. Kopiorna ersätter inte original som försvinner på posten, utan att de är för egen information. Försvinner originalen med posten måste du skicka in nya original.

Jag kontrollerar ditt medlemskap, att blanketten är korrekt ifylld och att alla bifogade dokument är med, därefter skickar jag ansökan vidare till SVERAK för registrering i stamboken och utskrift av stamtavlor.

Checklista
Innan du skickar din registreringsanmälan, kontrollera att följande är med
Registreringsanmälan (2 ex)
Kvitto på inbetalning (1 ex)
Övriga nödvändiga intyg bifogade, ex. navelbråcksintyg, testikelintyg, id-intyg, ev. hälsointyg (1 ex)

Under registrering
Tänk på att vara ute i god tid med din anmälan, du får inte leverera/sälja dina kattungar utan deras stamtavla. Skulle stamtavlorna av någon anledning vara försenade från SVERAK, kan jag skriva ut ett intyg att kattungarna är ”under registrering”. Detta intyg kan endast skrivas ut om anmälan är godkänd och inskickad till SVERAK.

Ägarändring
Två dagar efter din kattkull blivit stambokförd överförs ägarskapet automatiskt till dig, dvs du står som ägare till hela kullen. Därefter finns en regel att du måste ägarändra de katter du säljer/överlåter. Ägarändring måste ske senast 30 dagar efter överlåtelsen och ska ske på blanketten Ägarändring. Köpeavtalet behöver ej skickas in, däremot är det ett krav att det upprättas ett där köpare och säljare får varsitt exemplar. Glöm inte anmäla ID-nummer till SVERAK:s ID-register på de som stannar kvar hemma.

Diplomering
Som uppfödare inom SVERAK kan du välja att diplomera dig. En SVERAK-diplomerad uppfödare ska genom en utbildning visa att den har en grundläggande katt- och förbundskunskap att dela med sig av till köpare och till blivande kattuppfödare. Mer information hittar du på SVERAK:s hemsida om diplomering.

Frågor
Har du frågor är du alltid välkommen att höra av dig. Maila gärna dina frågor, då det är bra att få frågor och svar i text, vilket ger mindre risk för missförstånd. Självklart kan du ringa om du vill, gärna då vardagar efter 19 eller på helgen.

Lycka till med din uppfödning!
Hälsningar Barbro


Övriga bra  länkar för dig som ska registrera kull

SVERAK

FIFe

FIFes och SVERAK:s stadgar och regler

Hälsoprogram inom SVERAK

Information om att sälja katt

Kattens EMS-Koder

Jordbruksverkets föreskrifter om katt och katthållning

FIFés stadgar och regler

http://www.sverak.se/klubbmedlem/uppfodning/avel-uppfodning/salja-katt/

Langford laboratorie (kontakta klubbens sekreterare för rabattkod)

SVERAKs ID-register

Jordbruksverkets föreskrifter om katt och katthållning